Cerere de demisie cu preaviz

O cerere de demisie cu preaviz este un document formal prin care un angajat notifică angajatorul cu privire la intenția sa de a părăsi postul actual și de a pune în aplicare un preaviz. Este un proces important în viața profesională a oricărui individ și trebuie tratat cu atenție și respect față de angajator și colegi.

De Ce Este Necesară o Cerere de Demisie cu Preaviz?

Există mai multe motive pentru care cineva ar dori să demisioneze dintr-un loc de muncă, precum schimbarea carierei, găsirea unei oportunități mai bune sau nevoia de a se retrage din viața profesională. Cu toate acestea, demisia trebuie să fie comunicată în mod oficial și să respecte perioada de preaviz specificată în contractul de muncă. Acesta este un proces esențial pentru a menține relații profesionale bune și pentru a evita eventualele consecințe legale.

Cum se scrie o cerere de demisie cu preaviz

Pentru a redacta o cerere de demisie cu preaviz eficientă, urmați acești pași:

  1. Adresați cererea în scris: Începeți prin a redacta cererea în scris. Utilizați un limbaj politicos și respectuos.
  2. Specificați data: Menționați data la care doriți să înceapă preavizul. De obicei, preavizul este de 30 de zile, dar poate varia în funcție de contractul de muncă sau de legislația locală.
  3. Explicați motivele: Nu este obligatoriu să detaliați motivele demisiei în cerere, dar puteți face acest lucru în mod optional.
  4. Exprimați recunoștința: Arătați aprecierea față de oportunitatea de a lucra în companie și față de experiențele acumulate.
  5. Semnați cererea: Semnați cererea de demisie în fața martorilor, dacă este necesar, și trimiteți-o angajatorului.

Exemplu de cerere de demisie cu preaviz

Iată un exemplu simplu de cerere de demisie cu preaviz:

Data Către
1 octombrie 2023 Numele angajatorului sau departamentul de resurse umane

Stimate (Numele Angajatorului sau Departamentul de Resurse Umane),

Vă informez cu respect că doresc să-mi prezint demisia din funcția de (poziția dvs.) din cadrul companiei (numele companiei). Perioada mea de preaviz va începe la data de 1 noiembrie 2023, conform contractului meu de muncă.

Această decizie a fost luată după o considerare atentă și nu a fost ușoară pentru mine. Am apreciat oportunitatea de a lucra în cadrul companiei și experiențele pe care le-am acumulat. Sunt recunoscător/a pentru toate învățămintele și oportunitățile de dezvoltare pe care le-am avut aici.

Vă mulțumesc pentru înțelegere și pentru sprijinul oferit pe parcursul timpului petrecut în cadrul companiei.

Cu sinceritate,

(Semnătura dvs.)

Faq-uri

1. Care este durata preavizului obișnuit?

Durata preavizului obișnuit poate varia, dar în mod frecvent este de 30 de zile. Totuși, acest lucru poate fi specificat în contractul de muncă sau poate fi reglementat de legea locală a muncii.

2. Este obligatoriu să motivez demisia în cerere?

Nu, nu este obligatoriu să motivați demisia în cerere, dar puteți face acest lucru în mod optional dacă doriți să comunicați motivele angajatorului.

3. Ce se întâmplă dacă nu respect preavizul?

Încălcarea perioadei de preaviz poate avea consecințe legale, cum ar fi plata unei despăgubiri sau a altor penalități, în funcție de prevederile contractuale și de legislația locală.

Este important să abordați procesul de demisie cu preaviz cu profesionalism și respect pentru toate părțile implicate, pentru a evita eventualele dispute sau probleme ulterioare.


Vezi și:

Mihai

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Mihai

Lasă un comentariu