Cerere de demisie

Cererea de demisie este un document oficial prin care un angajat anunță angajatorul că dorește să își încheie relația de muncă cu compania. Acesta este un pas important în cariera unei persoane și trebuie tratat cu seriozitate și profesionalism. În acest articol, vom explora toate aspectele legate de cererea de demisie, de la motivele comune pentru care oamenii iau această decizie la modul corect de redactare a unei astfel de cereri.

De ce se face o cerere de demisie?

Există mai multe motive pentru care cineva ar putea decide să își dea demisia de la locul de muncă. Acestea pot include:

 • Noua oportunitate de carieră: Angajatul poate avea o ofertă mai bună de muncă în altă parte sau poate dori să înceapă o afacere proprie.
 • Nemulțumirea la locul de muncă actual: Conflictul cu colegii, nerespectarea condițiilor contractuale sau dezacorduri cu politica companiei pot duce la demisie.
 • Probleme personale sau familiale: Uneori, evenimente neașteptate din viața personală pot determina pe cineva să renunțe la locul de muncă.
 • Relocarea geografică: O schimbare de domiciliu poate face ca locul de muncă actual să devină impracticabil.

Cum se redactează o cerere de demisie?

Redactarea unei cereri de demisie trebuie să fie un proces atent și bine structurat. Iată pașii de bază pentru a crea o cerere de demisie eficientă:

 1. Începe cu o salutare: Adresarea către angajator trebuie să fie politicoasă și respectuoasă.
 2. Menționează data: Specifică data la care îți dorești să îți închei contractul de muncă. De obicei, se acordă un preaviz de 15-30 de zile.
 3. Explică motivele: Poți menționa motivele tale pentru demisie, dar nu este obligatoriu. Dacă alegi să o faci, fii sincer și evită detalii negative sau critici la adresa companiei.
 4. Exprimă recunoștința: Arată-ți aprecierea pentru oportunitatea de a lucra în companie și pentru experiențele acumulate.
 5. Oferă colaborarea: Asigură angajatorul că vei lucra împreună pentru o tranziție lină, dacă este necesar.
 6. Încheie politicos: Concluzionează cu o exprimare a dorinței de a păstra relații bune și cu mulțumiri pentru considerație.

Ce trebuie evitat într-o cerere de demisie?

Atunci când redactezi o cerere de demisie, trebuie să eviți:

 • Explicarea prea detaliată a motivelor tale negative pentru demisie.
 • Critica sau acuzele la adresa angajatorului sau a colegilor.
 • Neplata perioadei de preaviz sau neîndeplinirea altor obligații contractuale.

FAQ despre Cererea de Demisie

1. Cât timp ar trebui să fie preavizul într-o cerere de demisie?

Perioada de preaviz depinde de contractul individual de muncă și de legea din țara ta. În general, este de 15-30 de zile, dar poate varia.

2. Este necesar să explic motivele demisiei în cerere?

Nu, nu este necesar. Poți alege să explici motivele, dar nu e obligatoriu. Dacă o faci, fii diplomatic și evită critica negativă.

3. Pot să revin asupra cererii de demisie?

În anumite circumstanțe, poți să discuți cu angajatorul pentru a reconsidera decizia de demisie. Cu toate acestea, acest lucru depinde de politica companiei și de relația cu angajatorul.

Așadar, redactarea unei cereri de demisie este un pas important în cariera ta și trebuie tratată cu seriozitate și respect. Urmați pașii corecți și fiți profesioniști în comunicarea cu angajatorul pentru a asigura o tranziție cât mai lină.


Vezi și:

Mihai

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Mihai

Lasă un comentariu