Ce este o scrisoare de intentie?

O scrisoare de intenție este un document scris care însoțește adesea un CV sau o cerere de angajare și este folosită pentru a-ți prezenta interesul față de un anumit loc de muncă sau o oportunitate într-o companie. Scopul principal al unei scrisori de intenție este de a-ți prezenta calificările, experiența și motivația pentru care ești potrivit pentru poziția respectivă și de ce dorești să lucrezi pentru respectiva companie.

Este important să scrii o scrisoare de intenție bine formulată, deoarece aceasta poate face diferența dintre a fi selectat pentru un interviu sau a fi trecut cu vederea. O scrisoare de intenție bine elaborată poate evidenția punctele tale forte și poate demonstra angajatorului că ești serios și dedicat în ceea ce privește poziția respectivă.

Elementele cheie ale unei scrisori de intentie

O scrisoare de intenție eficientă ar trebui să conțină următoarele elemente:

 • Informații de contact: La începutul scrisorii, furnizează-ți numele, adresa, numărul de telefon și adresa de email.
 • Salut: Adresează-ți scrisoarea angajatorului sau destinatarului potrivit. Dacă nu știi numele persoanei, poți folosi un salut generic, cum ar fi „Stimate domn sau doamnă”.
 • Introducere: În prima parte a scrisorii, spune de ce scrii și cum ai aflat despre poziție sau companie.
 • Prezentare: Prezintă-ți succint calificările și experiența relevantă pentru poziția respectivă. Fă legătura între abilitățile tale și cerințele postului.
 • Motivație: Arată-ți entuziasmul și motivația pentru a lucra în cadrul companiei respective. Argumentează de ce crezi că ești o alegere potrivită.
 • Concluzie: Încheie scrisoarea într-un mod pozitiv, reiterând interesul tău și exprimând disponibilitatea pentru un interviu.
 • Semnătura: Semnează scrisoarea manual și adaugă numele tău tipărit.

Cum să scrii o scrisoare de intentie eficientă

Pentru a scrie o scrisoare de intenție care să atragă atenția angajatorului, iată câteva sfaturi utile:

 1. Fii personalizat: Adaptează fiecare scrisoare la poziția și compania specifică la care aplici.
 2. Fiți succint: Menține scrisoarea la o pagină sau mai puțin și folosește paragrafe scurte și concise.
 3. Demonstrează valoarea ta: Evidențiază ce poți aduce în plus pentru companie și cum poți contribui la succesul acesteia.
 4. Folosește un limbaj potrivit: Alege un limbaj profesional și evită jargonul sau exprimările informale.
 5. Verifică și corectează: Revizuiți și corectează scrisoarea pentru erori gramaticale sau de ortografie.

Când Să Trimiteți o Scrisoare de Intentie?

Poți trimite o scrisoare de intentie în mai multe situații, inclusiv atunci când aplici pentru un loc de muncă, un stagiu sau un program de internship, sau când exprimi interesul pentru oportunități viitoare în cadrul unei companii. Scrisoarea de intenție poate fi atașată la CV-ul tău sau trimisă prin email alături de acesta.

FAQ-uri Despre Scrisorile de Intentie

Care Este Diferența Dintre o Scrisoare de Intentie și un CV?

Un CV este un document care prezintă în mod detaliat experiența ta educațională și profesională, în timp ce o scrisoare de intentie este mai degrabă un document descriptiv care explică de ce ești interesat să lucrezi într-o anumită poziție sau la o anumită companie.

Cum Pot Face Scrisoarea Mea de Intentie Să Iasă în Evidență?

Pentru a ieși în evidență cu o scrisoare de intentie, personalizează-o pentru fiecare aplicație, evidențiază-ți abilitățile și motivația, și folosește un limbaj profesional și convingător.

Este Necesară o Scrisoare de Intentie în Solicitarea unui Loc de Muncă?

Nu este întotdeauna necesară, dar poate adăuga valoare aplicației tale și poate demonstra angajatorului că ești dedicat și interesat în mod special de poziția respectivă.

Cum Pot Să Mă Asigur Că Scrisoarea Mea de Intentie Nu Conține Greșeli?

Pentru a te asigura că scrisoarea ta de intentie nu conține greșeli, revizuiți-o cu atenție și puteți folosi un corector ortografic sau să ceri cuiva să o citească și să ofere feedback.


Vezi și:

Oleg

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Oleg

Lasă un comentariu