Cerere Prolungire Permis de Sedere

Cetățenii străini care doresc să rămână pe teritoriul României pentru o perioadă mai lungă de timp trebuie să depună o cerere de prelungire a permisului de sedere. Acest proces este esențial pentru menținerea legalității și a dreptului de ședere în țară.

Procedura de Depunere a Cererii

Pentru a solicita prelungirea permisului de sedere în România, cetățenii străini trebuie să urmeze o procedură precisă. În primul rând, trebuie să completeze formularul de cerere specific pentru prelungirea permisului de ședere, disponibil la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie și Imigrare sau online pe site-ul oficial al instituției.

În plus față de formular, solicitantul trebuie să prezinte o serie de documente care să ateste necesitatea prelungirii șederii în România, cum ar fi contractul de muncă actualizat, documente financiare care să ateste mijloacele de subzistență sau documente medicale, în cazul în care prelungirea este solicitată din motive de sănătate.

Documente Necesare

Documentele necesare pentru cererea de prelungire a permisului de sedere pot varia în funcție de situație, însă în general includ următoarele:

 • Pașaportul sau alt document de călătorie valabil;
 • Formularul de cerere completat și semnat;
 • Documente care să ateste motivele prelungirii, cum ar fi contractul de muncă, documente financiare sau medicale;
 • Certificatul de cazier judiciar;
 • Alte documente solicitate de autorități.

Termene și Taxe

Este important de menționat că solicitantul trebuie să depună cererea de prelungire a permisului de sedere înainte de expirarea acestuia. Întârzierea în depunerea cererii poate duce la pierderea dreptului de ședere și la posibile consecințe legale.

De asemenea, este necesară achitarea unei taxe pentru prelungirea permisului de sedere, conform legislației în vigoare. Cu toate acestea, taxele pot varia în funcție de motivele și durata prelungirii solicitate.

Procesarea Cererii

După depunerea cererii și a documentelor necesare, autoritățile române vor analiza cazul și vor decide asupra prelungirii permisului de sedere. În unele situații, solicitantul poate fi chemat la interviu sau poate fi solicitată furnizarea de informații suplimentare.

Decizia finală privind prelungirea permisului de sedere va fi comunicată solicitantului prin poștă sau prin intermediul serviciilor online oferite de Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Imigrare.

Solicitarea prelungirii permisului de sedere în România este un proces complex care necesită atenție la detalii și respectarea strictă a procedurilor stabilite. Prin urmare, este recomandat ca cetățenii străini care doresc să rămână în țară să se informeze în prealabil cu privire la documentele necesare și termenele de depunere a cererii.

Documente Suplimentare

În anumite situații, autoritățile pot solicita și alte documente suplimentare pentru a evalua cererea de prelungire a permisului de sedere. Aceste documente pot varia în funcție de caz și pot include:

Tipo de document Descriere
Documente educaționale Certificate de studii sau alte documente relevante care atestă calificările și educația solicitantului.
Referințe personale Scrisori de recomandare sau referințe personale care să ateste caracterul și buna conduită a solicitantului.
Asigurare medicală Documente care atestă că solicitantul dispune de asigurare medicală valabilă pe teritoriul României.

Este important ca solicitantul să verifice cerințele specifice ale autorităților și să furnizeze toate documentele necesare pentru a evita întârzierile în procesarea cererii de prelungire a permisului de sedere.

Întrebări Frecvente

Pentru a oferi claritate asupra procesului de prelungire a permisului de sedere în România, iată câteva întrebări frecvente și răspunsuri utile:

 1. Care este termenul limită pentru depunerea cererii de prelungire a permisului de sedere?
  Este recomandat ca cererea să fie depusă înainte de expirarea permisului actual de sedere pentru a evita pierderea dreptului de ședere.
 2. Cât durează procesarea cererii de prelungire a permisului de sedere?
  Procesarea poate varia în funcție de complexitatea cazului și de volumul de cereri primite. Este recomandat să se verifice stadiul cererii online sau să se contacteze autoritățile pentru informații actualizate.
 3. Pot solicita prelungirea permisului de sedere și membrii de familie ai titularului?
  Da, membrii de familie ai titularului permisului de sedere pot solicita și ei prelungirea dreptului de ședere, respectând aceleași proceduri și documente necesare.

Informațiile furnizate prin aceste întrebări frecvente pot ajuta solicitantul să înțeleagă mai bine procesul și să se pregătească corespunzător pentru prelungirea permisului de sedere în România.


Vezi și:

Oleg

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Oleg

Lasă un comentariu