Hartuirea la locul de munca. Ce spune legea si cui ne adresam daca suntem victimele unui astfel de comportament

Hartuire la locul de munca

Hartuirea la locul de munca, un fenomen departe de a fi singular, adesea ridiculizat si ignorat de catre autoritati, altereaza relatiile sociale si este prezent, de cele mai multe ori in forme diluate, pretutindeni in jurul nostru. In dreptul international al muncii, fenomenele de hartuire si de hartuire sexuala sunt percepute ca atentate severe la principiile fundamentale ale egalitatii de sanse si ale respectului pentru demnitate la locul de munca.

Hartuirea, cunoscuta si ca proces de intimidare, maltratare sau violenta psihologica, se refera la comportamentul repetat, nejustificat, la un ansamblul de actiuni cel putin incomodene, fata de un angajat sau un grup de angajati, si vizeaza, in principal, victimizarea umilirea, subminarea sau amenintarea persoanei hartuite.

Hartuirea la locul de munca provoaca stres considerabil atat victimelor cat si colegilor, familiilor si prietenilor acestora. Ca sa ne dam seama la timp daca suntem sau nu victimele unui comportament abuziv, trebuie sa fim atenti la anumiti factori si sa luam masuri de urgenta inca de la inceput.

Conform statisticilor, insa, cea mai intalnita forma de hartuire la locul de munca o reprezinta, in continuare hartuirea sexuala, iar cele mai multe victime sunt din randul femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani. O asftel de hartuire nu se manifesta intotdeauna in mod public, ea putand avea si un caracter privat. In acest al doilea caz, agresorul afiseaza, de cele mai multe ori, imaginea unei persoane de inalta tinuta morala.

Care sunt manifestarile hartuirii sexuale?

Manifestarile hartuirii sexuale pot fi: priviri insistente, aluzii cu conotatii sexuale, comentarii incomode sau apelative nedorite, atingeri (ciupituri, imbratisari, mangaieri nedorite), sau chiar mai mult, propuneri indecente. De cele mai multe ori, hartuitorul nici nu incearca sa-si justifice comportamentul. In multe cazuri chiar nici nu constientizeaza ca acesta este inadecvat, iar cand este intrebat, il minimalizeaza, prezentand totul ca pe o gluma.

Iata cateva actiuni care pot fi catalogate drept hartuire sexuala la locul de munca, potrivit unui raport realizat de compania de asigurari BOLT Insurance:
– Glume, gesturi si comentarii nesolicitate, nu neaparat sexuale in sine, ci care lasa sa se inteleaga anumite aspecte de natura sexuala.
– Atingerea repetata a corpului unei alte persoane la locul de munca.
– Solicitarea constanta a unei intalniri in oras de la un coleg/colega de munca, desi acesta/aceasta a refuzat invitatia.
– Distribuirea unor imagini cu tenta sexuala ale unui coleg/colege de la locul de munca.
– Expunerea de obiecte, imagini sau postere cu tenta sexuala la locul de munca.
– Rularea de videoclipuri, melodii sau jocuri cu tenta sexuala la munca.

Ce spune legea in Romania si care este pedeapsa pentru hartuire sexuala?

Exista legi ale caror prevederi pot fi utilizate pentru sanctionarea mobbingului. Spre exemplu, din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați reiese că angajatorii nu trebuie sa tolereze si sa ignore la munca coportamente precum hartuirea sexuala sau de orice alta forma, inclusiv psihologica. Amenzile pe care le pot primi de la autoritatile din domeniu pe probleme de discriminare pot fi destul de mari, existand in lege un maxim de 100.000 de lei.

Multi romani nu stiu ca legea ii protejeaza impotriva hartuirii sexuale. Aceasta infractiune este reglementata in art. 223 – Cod penal, care trebuie coroborat cu normele din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati. Astfel, articolul 223 din Codul penal incrimineaza: hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrangere, in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca.

Legea 202 defineste hartuirea ca: situatia in care se manifesta un comportament nedorit cu conotatie sexuala, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si, in special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.

Cui va adresati in cazul hartuirii la locul de munca?

  • Inspectiei Muncii

In cazul in care, va confruntati cu o un comportament abuziv, puteti trimite sesizari privind incalcari ale prevederilor legale din domeniul relatiilor de munca, iar, in urma sesizarii, inspectorii de munca declanseaza un control la angajatorul reclamat. “Reclamatiile beneficiaza de confidentialitate, inspectorii nedezvaluind angajatorului motivul controlului”, asigura avocatul.

Inspectia Muncii este obligata sa transmita un raspuns scris in termen de maximum 30 de zile.

  • Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES)

Aceasta institutie nu are atributii directe in cercetarea si sanctionarea cazurilor de hartuire, insa poate transmite mai departe sesizarea catre institutiile abilitate, respectiv CNCD si/sau Inspectia Muncii, a aratat specialistul.

  • Instantelor judecatoresti si organelor de urmarire penala

In cazul hartuirii sexuale, fiind inscrisa in categoria infractiunilor, salariatul hartuit se poate adresa organelor de urmarire penala, printr-o plangere prealabila. Lipsa plangerii prealabile impiedica tragerea la raspundere penala a hartuitorului, fie angajator, fie alt salariat, atentioneaza Cristian Darie, care adauga ca, odata depusa plangerea prealabila (fara a fi retrasa ulterior sau fara a interveni impacarea partilor), procesul penal isi urmeaza cursul incepand cu urmarirea penala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *